UNOPA

Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA
It is currently 09 Sep 2010, 10:43

All times are UTC + 2 hours [ DST ]

Post new topic Reply to topic  [ 16 posts ] 
Author Message
 Post subject: Asociatiile de persoane afectate de HIV/SIDA - Incotro?
PostPosted: 30 Jul 2010, 09:49 
Star
Star

Asociatiile de persoane afectate de HIV/SIDA - care mai este menirea lor? Ce anume nu functioneaza? Ce s-ar putea face? De ce nu mai sunt frecventate de membri? De ce nu mai este aceeasi determinare in unele asociatii? De ce nu mai este pus in highlite scopul pentru care acestea s-au constituit? Cine este responsabil pentru coordonarea defectuasa a acestora? De ce nu sunt atrasi voluntarii in aceste organizatii? Care mai este scopul real?

Haideti sa gasim impreuna raspunsuri la aceste intrebari. Pentru ca sunt elemente reale, care se intampla, sunt elemente de detaliu care, afecteaza la randul lor claritatea si omogentitatea vocii persoanelor seropozitive la nivel national.
Stiti cu totii ca asociatiile de pacienti au un rol foarte important in monitorizarea respectarii drepturilor aferente acestei patologii cronice.

Profile E-mail  

Post subject: Re: Asociatiile de persoane afectate de HIV/SIDA - Incotro?
PostPosted: 31 Jul 2010, 09:11 

Asociatiile functioneaza in mare parte, dar din pacate numarul celor implicati in activitatile lor a intrat intr-un trend descendent si asta din mai multe cauze:
- am avut o perioada cand erau lipsiti de grija tratamentului
- banutii veneau la timp si fara diminuari
- multi dintre tinerii pe care ne puteam baza au plecat in strainatate unde lucreaza si o parte din ei au reusit sa ia tratament de acolo
- o parte din ei au facut cupluri si a inceput sa curga cu avorturi si cu copii, dar problema mare este ca nu se foloseste prezervativul iar cele care vor copii inainte de a ramane insarcinate nu iau legatura cu medicul si nu urmeaza acei pasi stricti pentru a reduce riscul transmiterii virusului, cu toate ca s-au facut n intalniri cu aceasta tema cu ei.
- inca mai sunt parinti care nu-si lasa "copilasii" care au 20,21,22 de anisori la activitatile organizatiilor "ca sa nu-i vada cineva!!!!!" si aici avem doua categorii; sunt tineri cat de cat cu potential dar si destui de multi care au si retard cu care nu poti sa faci activitati care se cer pe anumite proiecte.
Situatia in care ne aflam acum si care se deterioreaza o sa trezeasca din letargie pe multi, va spun eu, cu tratamentul sunt probleme mari cel putin la noi, au inceput si verificari din partea primariilor si multi asistenti personali vor pierde postul, au inceput diminuarile de salar pe motiv de criza si altele.
Membrii organizatiilor vor deveni mai activi de nevoie si-mi pare foarte rau ca ne amintim unii de altii doar cand avem necazuri.
T. B.

Profile E-mail  

PostPosted: 31 Jul 2010, 21:26 
Star
Star

Va multumesc domnule T.B.

Perfect adevarat ce ati enumerat mai sus. Intrebarea mea este, ce este de facut pentru a-i putea atrage si reuni. Este foarte bine ca vin la dumneavoastra chiar si doar pentru problema legata de drepturi. Este importanta constientizarea asociatiei ca pe o resursa. In multe asociatii este un management defectuos, fapt ceea ce duce la indepartarea membrilor, iar pe cale de consecinta unele au disparut.
Problemele vor fi din ce in ce mai multe si mai grave, fata de anii trecuti, atat cu tratamentul cat si cu asistentii personali.
Ca o constatare proprie, chiar nu ii intereseaza. Si daca ei nu sunt interesati sa isi revendice drepturile, asociatia este oarecum limitata, pentru ca la randul ei este sustinuta de vocea lor, constituindu-se un cerc vicios.
Cel mai elocvent exemplu, pentru unele organizatii din teritoriu, daca nu ar fi pe proiectele UNOPA, practic, ar fi un pic cam seceta. Eh, acest lucru de care factori este legat, mai in detaliu, cumva convergent dar si divergent fata de lipsa implicarii membrilor/beneficiarilor.?
Deci, care ar fi potentialele solutii in aceasta problema?

Profile E-mail  

PostPosted: 31 Jul 2010, 21:39 
Star
Star

cea mai probabila explicatie e , cum spunea si alexiana, bunastarea din ultimii ani. Tratament, banuti veniti la timp. O alta explicatie ar fi faptul ca tinerii au trecut deja de 18, 19 20 de ani, ori sunt la o facultate ori muncesc, ori deja au o familie. Multi fac parte din categoria celor care refuza sa vorbeasca despre boala lor, refuza sa se implice. Motivul, sunt sigur, nu-l stiu nici ei exact, desi invoca destule.
Nu stiu foarte bine cum era inainte ca sa pot spune cum este acuma, de aceea parerea mea este subiectiva si bazata pe logica.
Ce putem face? Ori readusi tinerii ori racolati altii. Cel mai usor se poate face asta in centrele de unde pacientii iau tratamentul
Oricum, daca criza tratamentului se accentueaza, ceva se va schimba in aceasta atitudine... sa nu fie insa nevoie sa moara cativa pt aceasta schimbare

Profile E-mail  

PostPosted: 03 Aug 2010, 08:59 

Da xiron, si eu cred asta si mai cred ca unii se vor trezi si cand vor simti ca "dragostea trece si prin stomac"
T. B.

Profile E-mail  

PostPosted: 03 Aug 2010, 18:25 
Forumist sef
Forumist sef

Nu stiu cum era inainte si in ce consta implicarea inainte ... dar sunt proiecte si au fost solicitati oamenii si au refuzat sa participe??? ... eu personal de cate ori am fost rugata sa particip, nu am refuzat ... am fost la innodat prezervative, am fost la aprins lumanari, am fost si intr-o emisiune tv, am aparut si intr-o revista ...

Profile  

PostPosted: 03 Aug 2010, 18:35 
Forumist sef
Forumist sef

Am uitat .... am aparut si intr-un fel de clip pentru prevenirea hiv-sida in randul liceenilor ... si am facut doar atat pt ca atat am fost solicitata.

Profile  

PostPosted: 16 Aug 2010, 22:34 
Star
Star

roxi tu esti o bomboana, mi-e si frica sa te gust, nu de alta dar am probleme cu glicemia :lol:

Profile E-mail  

PostPosted: 17 Aug 2010, 23:49 
Forumist sef
Forumist sef

Stiu ca sunt o bomboana ... dar totusi nu ai raspuns la intrebare: "Sunt proiecte si au fost solicitati oamenii si au refuzat sa participe???"

Last edited by roxi on 18 Aug 2010, 00:01, edited 1 time in total.

Profile  

PostPosted: 17 Aug 2010, 23:50 
Forumist sef
Forumist sef

De exemplu, cica la Asociati Noi si Ceilalti, o doamna, Dana Corlan organizeaza grupuri de suport am sunat de 2 ori si nu mi-a raspuns ... nici o problema mai incerc ... pt ca, de fel, nu ma las dezamagita asa de usor ... dar altii poate ca nu sunt ca mine

Profile  

PostPosted: 18 Aug 2010, 01:17 
Star
Star

nu cred ca nu ti-a raspuns, este o tipa chiar ok, iti garantez pentru ea, depinde la ce numar ai sunat.

incearca la 0735 853 581 sau 0723 213 625, sau suna-ma pe mine, ok?

Profile E-mail  

PostPosted: 18 Aug 2010, 01:45 
Forumist sef
Forumist sef

De sunat am sunat bine ... poate a fost ocupata ... intotdeauna plec de la prezumtia de nevinovatie, deci o sa mai incerc.

In legatura cu subiectul topicului o sa-ti spun ce cred eu despre asociatii ...
Eu am fost infectata in anul 2 de facultate, dar cand eram in liceu ... ironia sortii ... am sunat la Aras sa ma inscriu voluntar ... si cineva de acolo mi-a zis ca nu e nimeni cu care sa pot vorbi despre voluntariat, sa incerc eu alta data ... daca m-ar fi invitat la ei sa vorbeasca cu mine, sa para ca si cum sunt interesati de dorinta mea de a ajuta ... pentru ca eu am avut senzatia atunci ca ii deranjez "n-avem chef de tine, ai venit si tu pe capul nostru" ... cred ca daca m-as fi inscris voluntar as fi invatat sa ma protejez ... inainte credeam ca hiv au doar prostituatele, drogatii si africanii ... nu stiam ca poate fi atat de aproape de mine, ca poate fi cineva absolut normal, un vecin sau un profesor ... deci parerea mea despre asociatii, organizatii etc. e ca in ele (ca in toate instituiile statului) lucreaza, in principal, oameni comozi.

Profile  

PostPosted: 18 Aug 2010, 07:52 
Star
Star

roxi draga,

stai un picut sa lamurim, sunt organizatii si organizatii, sunt organizatii de profesionisti (ARAS, RAA, RCA, Tineri pentru Tineri, SECS,etc.) si organizatii de pacientii, si este o diferenta mare intre ele.

in primul exemplu important este Jobul si secundar rolul sau beneficiarii, in cel de al doilea exemplu interesul este pe apararea si promovarea drepturilor si intereselor pacientilor, si in aceste organizatii voluntariatul a fost si este regula de baza.

si un alt exemplu, abia in ultimii ani (2-3) organizatiile de pacienti au inceput sa aiba cate un asistent social platit(in mare parte part time), deci revin daca nu dai de Dana te rog sa ma suni pe mine, am vorbit in dimineata asta cu ea si mi-a spus ca si apelurile pierdute le resuna.

chiar este o tipa ok, si chiar isi face treaba si profesional si cu implicare.

Profile E-mail  

PostPosted: 18 Aug 2010, 22:25 
Forumist sef
Forumist sef

Tin sa precizez, cand am spus oameni comozi ma refeream la cei care lucreaza in asociatii la modul general, nu in particular la doamna Corlan ... in legatura cu care nu pot sa ma pronunt, pentru ca nu o cunosc.

Dupa cum am spus, o sa sun, dar acum nu prea am timp pt ca am un copil mic si el e pe primul loc pt mine.

Profile  

PostPosted: 20 Aug 2010, 11:08 
Forumist sef
Forumist sef

rosu67cristian wrote:
roxi draga,

sunt organizatii si organizatii, sunt organizatii de profesionisti (ARAS, RAA, RCA, Tineri pentru Tineri, SECS,etc.) si organizatii de pacientii

In Bucuresti ce organizatii de pacienti sunt ... si unde ii gasim (telefon, adresa. ceva)

Profile  

PostPosted: 22 Aug 2010, 18:32 
Star
Star

Asociatia Noi si Ceilalti Bucuresti
Adresa: Şos. Mihai Bravu nr.281, Spitalul Dr. Victor Babeş, sector 3
0721 888 463

Servicii: informare medicala; consiliere psihosocială şi de suport pentru beneficiari; orientare socio-profesionala; consiliere, informare şi îndrumare cu privire la drepturile şi obligaţiile legale; asistenta in relatia cu autoritatile; activitati recreativ – educationale; educatie intre egali, distribuire de materiale informative şi materiale de protecţie.

Profile E-mail  

Post new topic Reply to topic  [ 16 posts ] 

All times are UTC + 2 hours [ DST ]